Saffransknyten med vit choklad och torkade tranbär
- Ca 25 st
- 35 min
- 1 tim 45 min
Härligt juliga saffransknyten som man givetvis kan göra om till lussebullar eller andra former om man så önskar. Jul, jul, strålande jul!
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke eller degblandare, tillsätt den kalla mjölken och rör om tills jästen löst sig.
-
2
Lägg ner saffran i en mortel tillsammans med strösockret och mortla.
-
3
Blanda ner socker, saffran och smörklickar i degvätskan tillsammans med mjölet. Arbeta degen smidig och lite kladdig i ca 5 minuter.
-
4
Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen, kavla ut lagom tunt, ca 40×40 cm. Skär fyrkanter, ca 8×8 cm.
-
5
Blanda de 4 ingredienserna till fyllningen i en skål. Lägg en klick på var fyrkant och nyp ihop degen till små knyten.
-
6
Lägg knytena på 2 st bakplåtsklädda plåtar.
-
7
Låt jäsa under bakduk, ca 1 timme.
-
8
Sätt ugnen på 220 °C varmluftsugn (ca 240 °C vanlig ugn).
-
9
Tryck ihop knytena en sista gång så att de inte öppnar sig under gräddningen.
-
10
Pensla med ägg och strö rörsocker på.
-
11
Grädda i ugnen ca 11-13 minuter tills de fått en gyllene färg, är genombakade och fortfarande mjuka.
-
12
Låt svalna på galler under bakduk.
-
13
Sikta gärna florsocker över vid servering.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 240 g (ca 2 dl) mjölk, kall
- 0,5 g (1 pkt) saffran
- 90 g (ca 1 dl) strösocker
- 200 g smör, rumstempererat
- 420 g (ca 6-6 ½ dl) vetemjöl
Fyllning
- 50 g smör, rumstempererat
- 100 g (ca 1 ½ dl) Odense mandelmassa, grovriven
- 80 g (ca 1 ½ dl) vit choklad, grovriven
- 60 g (ca 1 dl) tranbär, torkade, grovhackade
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- 35 g (½ dl) rörsocker
- 2 msk florsocker