Saffransgifflar
- 35 min
- 2 tim 40 min
Saffransgifflar blir godast med äkta smör, mjölk, saffran och jäst. Njut dem som de är oavsett årstid. Saffran är ju lika gott året runt.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli 20°C. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och saffran och rör om.
-
2
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt.
-
3
Gör fyllningen. Rör ihop smör, socker och kanel.
-
4
Kavla ut degen till en rund platta, skär av degen i 6 delar. Klicka på ca 1 tsk fyllning på den bredaste delen och rulla ihop mot lilla snittet i mitten. Lägg dem på bakplåtspapper med snittytan uppåt.
-
5
Låt jäsa ca 40-50 minuter övertäckt med duk.
-
6
Vispa upp ägget och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
-
7
Grädda mitt i ugnen i 225 °C i 8-10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 75 g (0,75 dl) smör
- 500 g (5 dl) mjölk
- 500 g (5 dl) strösocker
- 1 g (1 krm) salt
- 1 g (2 pkt) saffran
- 800 g (ca 13 dl) vetemjöl
Fyllning
- smör
- vaniljsocker eller strösocker
- kanel
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker