Saffransbriocher
- 40 st
- 30 min
- 1 tim 40 min
Dessa underbara saffransbriocher blir utsökta till jul och påsk med dess gyllengula färg och härliga doft.
Gör så här:
-
1
Rör samman fördegen till en slät smet, täck med lock eller plastfilm och låt jäsa i 30 minuter.
-
2
Väg upp de övriga ingredienserna i en degbunke och tillsätt fördegen.
-
3
Knåda degen i maskin 13 minuter sakta tills den blir riktigt elastisk. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
4
Lägg degen i en oljad plastlåda/bunke med lock eller plastfilm.
-
5
Låt vila 30 minuter.
-
6
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och väg upp bitar på 30 g, ca 40 st.
-
7
Rulla runda jämna fina bullar och nyp till toppen på bullen, så att det blir som en liten boll på den stora. Låt jäsa i ugnen med lampan på, max 35 °C, i ca 30-40 minuter.
-
8
Tag ut de färdigjästa bröden och höj ugnen till 210 °C. Pensla bröden försiktigt med vispat ägg.
-
9
Grädda i ca 7-8 minuter i 210 °C. Låt svalna under bakduk.
Ingredienser
Fördeg
- 35 g (4/6 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 250 g (2,5 dl) mjölk, rumstempererad
- 380 g (ca 6 dl) vetemjöl special
- 50 g (2,5 msk) strösocker
Övriga ingredienser
- 380 g (ca 6 dl) vetemjöl
- 210 g (2 dl) smör, rumstempererat
- 3 st ägg
- 50 g (2,5 msk) strösocker
- 1g (2 påsar) saffran
- 10 g (0,5 msk) salt
Pensling
ägg, uppvispat