Russin- och hasselnötskubb
- 4 st
- 30 min
- 24 tim
Ett fantastiskt gott bröd som har en tät textur och matig smak. Testa att rosta och servera till favorit-mögelosten – ett ”oh la la” för smaklökarna! Vill du vara lite ”lat” kan du baka mindre bullar. Rulla då ut degen till rullar, dela upp i mindre bitar, mjöla och lägg på en stor långpanna – så får du ett sorts härlig brytbröd. Om du vill, kan du även bryta brödet och frysa in och senare bara tina och ”värma på” ett par minuter innan servering.
Gör så här:
-
1
Kör samman alla de torra ingredienserna för dag 1. Häll vattnet över och arbeta i matberedare i ca 10 minuter. Täck över och låt skållningen stå i minst 12 timmar.
-
2
Arbeta samman alla ingredienser för dag 2 med skållningen från dag 1.
-
3
Kör i degblandaren i ca 30 minuter på låg växel. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen vila i ca 1 timme.
-
4
Sätt ugnen på 250 °C.
-
5
Mjöla upp 4 mindre brödformar eller 2 större och dela degen. Eller gör som på bilden, dela av en större form med hjälp av bakplåtspapper. Låt jäsa ca 45 minuter till.
-
6
Sätt in allt i ugnen och sänk till 220 °C. Grädda i ca 40 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1
- 800 g (ca 8 dl) vatten, hett
- 375 g (ca 5,8 dl) hasselnötsmjöl
- 250 g (ca 6 dl) russin
Dag 2
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 50 g (4-5 msk) linfrön
- 300 g (ca 5 dl) grahamsmjöl
- 460 g (ca 7,5 dl) vetemjöl special
- 40 g (ca 3 msk) havssalt