Rostbröd och goda snittar
- 3 st
- 40 min
- 2 tim 55 min
Jättegott rostbröd som är lätt att göra och snabbt blir barnens favorit. Ett gott alternativ är att stansa ut hjärtan eller dela i trekantiga snittar och gör ljuvliga små ”falska langos”.
Kombinera gärna receptet och gör goda äggmackor av brödkanterna som blir över.
Gör så här:
-
1
Lös jästen med vattnet, ca 30 °C. Blanda alla ingredienser och arbeta ca 2 minuter långsamt och ca 6 minuter snabbt eller till degen släpper fint från bunken och har blivit lite elastisk. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen vila på bakbord eller i bunken och täck med plast eller bakduk i ca 20 minuter.
-
2
Dela degen i tre delar och forma till limpor. Låt limporna jäsa i 60-90 minuter. Detta kan gå olika fort beroende på om degen är varmare eller kallare och vilken temperatur rummet har.
-
3
När bröden har jäst klart kan man pensla ytan med vatten och strössla på önskade frön, t.ex. solrosfrön, linfrön eller varför inte riven ost.
-
4
Sätt ugnen på 270 °C.
-
5
Snitta brödet och sätt in det i ugnen. Sänk temperaturen till 220 °C och grädda i 25-30 minuter. När brödet är färdigt tar du ut det ur formen och låter brödet svalna på galler.
-
6
”Falska langos”
Rosta brödskivor och stick ut med en hjärtform. Bred på vitlökssmör och toppa med crème fraiche, stenbitsrom och finhackad rödlök.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 150 g ( 1 påse) KronJäst För Matbröd, färsk
- 75 g (1/2 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete eller Råg
- 500 g (ca 5 dl) vatten
- 850 g (ca 14 dl) vetemjöl special
- 15 g (ca 1 msk) strösocker
- 15 g (ca 1 msk) smör
- 12 g (ca 2 tsk) salt
Topping
solrosfrön, linfrön eller riven ost
Pensling
pensla lite vatten på det färdigjästa brödet så fastnar fröna lättare
”Falska langos”
- crème fraiche
-
stenbitsrom
-
rödlök, finhackad
Vitlökssmör
- 50 gram smör, rumstempererat
- 1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad
- 2 nypor flingsalt