Rosenbröd
- ca 25 st
- 30 min
- 1 tim 25 min
Detta söta bröd har fått sitt namn genom dess vackra form. Njut till buffén, soppan eller frukost.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Rör samman fördegen till en slät smet, täck med lock eller plastfilm och låt jäsa i 30 minuter.
-
2
Väg upp de övriga ingredienserna i en degbunke och tillsätt fördegen.
-
3
Knåda degen i maskin 6 minuter sakta och 3 minuter snabbt tills den blir riktigt elastisk.
-
4
Lägg degen i en oljad plastlåda/bunke med lock eller plastfilm.
-
5
Låt vila 20 minuter.
-
6
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, väg upp bitar på 40 gram ca 25 st.
-
7
Rulla runda jämna fina bullar och låt jäsa i ugnen med lampan på och max 35 °C i ca 30-40 minuter.
-
8
Tag ut de färdigjästa bröden och höj ugnen till 225 °C och pensla bröden försiktigt med vispat ägg och strö över vallmo.
-
9
Grädda i ca 5-6 minuter i 225 °C. Låt svalna under bakduk.
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk, rumstempererad
- 400 g (ca 7 dl) vetemjöl special
- 90 g (1 dl) strösocker
Övriga ingredienser
- 400 g (ca 7 dl) vetemjöl
- 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
- 10 g (0,5 msk) honung, flytande
- 15 g (1 msk) salt
Topping
- 0,5 dl vallmofrön
Pensling
- 1 ägg, uppvispat