Rebeckas brytbröd
- 45 min
- 1 tim 50 min
Ett brytbröd där fantasin får skapa mönstret.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula sönder jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken, 20 °C, oljan, salt, socker och nästan all vetemjölet. Spara resten av mjölet till utbakning.
-
2
Arbeta kraftigt för hand eller i maskin. Degen ska vara ganska lös. Strö över lite mjöl, täck degen med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
-
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Degen ska kännas lätt. Dela degen i 4 delar och rulla varje del avlång. Skär ut 5-6 delar per rulle. Detta beroende på hur stora bullarna ska vara. En smaksak. Rulla delarna till små bollar och lägg dem tätt (ca 0,5-1 cm mellanrum) på en plåt med bakplåtspapper. Låt fantasin flöda; lägg ihop olika mönster.
-
4
Ställ sedan plåten på spisen och låt bullarna jäsa utan bakduk 40 minuter. Grädda i 225 °C i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 45 g (0,5 dl) matolja
- 6 g (1 tsk) salt
- 15 g (1 msk) socker
- 780 g (ca 13 dl) vetemjöl special