Räksmörgås på god surdegstekaka
- 12 st
- 45 min
- 2 tim 55 min
Här har KronJäst bakat en mjuk och god tekaka med surdeg, enkel att göra och smakar fantastiskt gott. Passar utmärkt till räksmörgåsen eller ditt favoritpålägg. Brödet går jättebra att frysa.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser 3 minuter långsamt och 4 minuter snabbt med maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lite för hand, lägg tillbaka den i bunken och låt den vila 30 minuter under plast.
-
4
Dela upp degen i 12 bitar som man formar runda, låt dem ligga på mjölat bord.
-
5
Ta en rund degbit och kavla ut till en platt cirkel. Sätt på plåt med bakplåtspapper och nagga med gaffel.
-
6
Sikta gärna lite durumvetemjöl på tekakorna innan jäsning.
-
7
Låt bröden jäsa 90-120 minuter under bakduk eller plast i rumstemperatur.
-
8
Grädda bröden på 250 °C i ca 5-6 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 250 g (ca 2,5 dl) vatten, ljummet
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl special
- 230 g (ca 3,5 dl) durumvetemjöl
- 50 g (ca 0,5 dl) strösocker
- 25 g smör
- 7,5 g ( ca 1 tsk) salt, rågad
- 25 g (ca 2 msk) olivolja
Räksmörgås
- smör
- sallad
- ägg, skivade
- majonnäs
- citron
- dillkvist