Rågbröd med surdeg
- 2 bröd
- 30 min
- 4 tim
Vissa dagar vill man göra allt själv. Ibland är man glad över det enkla men ändå så nyttiga och goda. Surdegen i det här receptet behöver man inte mata, den är klar att blanda ner i degen direkt vid degberedningen. Enkelt, smidigt och så gott!
Gör så här:
-
1
Rör ihop alla ingredienserna. Bearbeta degen till en smidig deg, 7 minuter sakta och 3 minuter snabbt i maskin eller 15 minuter för hand.
-
2
Låt degen vila i ca 60 minuter under duk.
-
3
Lägg upp degen på bordet och dela i 2 bitar.
-
4
Forma bitarna till limpa, rulla i grovt rågmjöl och lägg i formen.
-
5
Täck med duk och låt jäsa ca 60 minuter lite över kanten på formen.
-
6
Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 liter vatten.
-
7
Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 180 °C.
-
8
Baka i ca 45-50 minuter, man kan trycka ner en termometer i brödet vid 95 °C är det klart.
-
9
Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (ca 5 dl) vatten, kallt
- 360 g (ca 6 dl) vetemjöl special
- 420 g (ca 7 dl) rågmjöl, grovt + lite extra att rulla limpan i
- 12 g ( ca 2 tsk) salt
- 20 g (ca 1,5 tsk) smör eller margarin