Rågbröd med rödbeta
- 3 limpor
- 30 min
- 24 tim
Detta goda bröd kräver lite planering, men är väldigt smidigt att göra då de olika momenten i sig inte är tidskrävande. Brödet ska kalljäsa över natten och du bör därför ha lite tid att grädda brödet morgonen därpå.
Gör så här:
-
1
Dag 1 – morgon
Börja på morgonen bakdag 1 med att skålla rågmjölet genom att mäta upp rågmjöl i en bunke och hälla över 1 liter kokhett vatten. Täck över med plast och låt stå hela dagen, ca 10 timmar.
-
2
Dag 1 – eftermiddag/kväll
Smula jästen i en stor bunke och rör ut med filmjölken.
-
3
Tillsätt Agavesirap, finrivna rödbetor, rågmjöl och smöret klickvis under omrörning, använd gärna köksassistent eller elvisp med degkrokar. Tillsätt sedan det mesta av dinkelmjölet och till sist saltet. Arbeta degen smidig men låt den vara lite kladdig.
-
4
Lägg sedan upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar som du formar till limpor och placerar på en plåt med bakplåtspapper eller lägg ner vardera del i oljad form.
-
5
Täck bröden noggrant med plastfolie och låt jäsa i kylskåp eller kallt skafferi över natten.
-
6
Dag 2 – morgon
Grädda limporna i nedre delen av ugnen på 175 °C i ca 80-90 minuter.
Du kan självklart ändra på dygnsplaneringen om det passar dig bättre. Då skållar du helt enkelt rågmjölet på kvällen, blandar ihop degen och lägger limporna på plåt/i formar på morgonen och gräddar brödet på kvällen!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Skållning
- 600 g (ca 10 dl) rågmjöl
-
1000 g (10 dl) vatten, kokhett
Övriga ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (2,5 dl) filmjölk
- 50 g (0,5 dl) smör
- 140 g (1 dl) sirap
- 12 g (2 tsk) salt
- 1080-1200 g (ca 18-20 dl) dinkelmjöl
- 3 dl rödbetor, rårivna