Quinoabröd med gojibär
- 30 min
- 1 tim 40 min
Överraska till brunchen med dessa härliga vitaminbomber. Kul att baka med Dinkel som har en något högre proteinhalt och smakar mer än vanligt vete.
Gör så här:
-
1
Börja med att skölja quinoan i hett vatten. Koka upp 2 dl av vattnet i en kastrull, tillsätt quinoan och låt koka under lock på svag värme i ca 15 minuter.
-
2
Blanda i gojibären i kastrullen när quinoan kokat klart och låt stå under lock en stund så bären blir lite mjuka. Häll över blandningen i en bunke och tillsätt vatten, kokos, linfrön och solroskärnor.
-
3
Tillsätt jäst då blandningen svalnat till ca 25 °C.
-
4
Tillsätt sedan det mesta av mjölet och bearbeta degen i ca 15 minuter tills degen känns smidig men låt den vara lite kladdig.
-
5
Låt jäsa ca 1 timme.
-
6
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela antingen som limpor och lägg i brödformar eller i 15 småbitar och forma till ”snurror” (som större bullar) och lägg upp dem på en smord plåt. Låt jäsa i ca 40 minuter.
-
7
Spraya eller pensla bröden med vatten och strö över solroskärnor och eventuellt dinkelflingor.
-
8
Grädda limporna i 220 °C i ca 30 minuter. (Gör du istället småfrallor på ca 100 g deg per st så grädda i ca 10 minuter.)
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1-1,5 dl) quinoa, ljus
- 600 g (6 dl) vatten
- 20 g (3,5 tsk) salt
- 35 g (1/2 dl) linfrön
- 17 g (1/2 dl) kokos
- 100-150 g (1-2 dl) gojibär
- 75 g (1 dl) solroskärnor, rostade
- 1150 g (ca 19 dl) dinkelmjöl
Garnering
- solroskärnor
- ev. dinkelflingor