Pannkakor med surdeg och jäst
- ca 20 st
- 40 min
- 1 tim 40 min
Pannkakor är en klar favorit och dessa härliga pannkakor med surdeg och jäst är fantastiskt goda.
Vill du förbereda smeten går det bra att sätta den i kylen, men tänk på att välja en bunke där smeten får plats att jäsa upp. Man kan även lätt göra plättar.
Gör så här:
-
1
Smula ner KronJäst för Söta Degar, färsk i en bunke
-
2
Smält margarinet i en kastrull (alt flytande margarin) och häll i mjölk, värm till 25 °C.
-
3
Rör ner margarin- och mjölkblandning, surdeg och ägg i bunken med jästen.
-
4
Tillsätt salt och vaniljsocker.
-
5
Vispa i mjölet, lite i taget till en slät smet.
-
6
Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
7
Häll i ca 1 dl smet och vicka pannan så att du får ut smeten ordentligt. Vänd pannkakan när den börjar bli torr på ytan. Stek på andra sidan.
- Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 paket) KronJäst för söta degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 50 g margarin + extra till stekning
- 1000 g (1 liter) mjölk
- 250 g (5 st) ägg
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 10 g (2 tsk) vaniljsocker
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
Garnering
- grädde, lättvispad
- färska bär och/eller sylt