• Mustig pumpernickel med kaffe
  • Mustig pumpernickel med kaffe

    • 2 st
    • 30 min
    • 8 tim 10 min

    En riktigt gott och härligt grovt bröd som har lång hållbarhet. Vill man ha den som en riktig pumpernickel så plasta den riktigt tätt, när den precis kommit ut ifrån ugnen.

    3.18/5

    307 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Kör samman alla de torra ingredienserna, häll vattnet över och arbeta i matberedare i ca 10 minuter, tillsätt surdegen de sista minuterna. Täck över och låt skållningen stå 6-8 timmar.

    • 2

      Arbeta samman resterande ingredienser, förutom russin/fröerna, med skållningen från dag 1.

    • 3

      Kör degen i degblandaren i ca 30 minuter på låg växel, tillsätt fruktblandningen. Låt degen vila i ca 1 timme.

    • 4

      Olja och bröa två rejäla brödformar, fyll dem till ⅔, mjöla igen ovanpå och låt bröden jäsa tills de når kanten.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C.

    • 6

      Om du vill att bröden ska bli alldeles fyrkantiga, olja in en plåt och lägger den och en tyngd ovanpå bröden. Sätt in allt i ugnen och sänk till 200 °C.

    • 7

      Grädda i ca 90 minuter. Låt bröden vila i minst 1 dygn. Skär tunna och fina skivor. Brödet brukar vara gott i minst 2 veckor.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning

    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg, färsk
    • 175 g (ca 2,5 dl) rågkross
    • 100 g (ca 1,5 dl) pumpafrön
    • 75 g (ca 1 dl) solrosfrön
    • 1 dl kaffebönor, grovmalda
    • 25 g (ca 1,25 msk) salt
    • 400 g (ca 4 dl) vatten, kokande

    Dag 2

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (ca 3 dl) vatten
    • 350 g (ca 7 dl) rågmjöl, grovt
    • 210 g (ca 3,5 dl) vetemjöl
    • 200 g (ca 1,5 dl) sirap
    • 3 dl russin och frön, t.ex. pumpakärnor och solrosfrön

    Liknande recept