Minisnäckor
- Många små
- 20 min
- 2 tim 20 min
Liten men naggande god – Ta en, ta två, ta många! Passar både liten som stor. Vill du ha nybakade minibitar till kaffet en dag du inte ”orkar” baka? Frys in snäckorna innan andra jäsningen, så är det bara att plocka fram, tina, jäs och grädda när andan faller på.
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till ca 25 °C och lös upp jästen. Tillsätt resterande ingredienser.
-
2
Blanda till en smidig och elastisk deg, ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
-
3
Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 minuter.
-
4
Kavla ut degen ca 0,5 cm tjock i en stor rektangel eller 2 mindre.
-
5
Stryk först ut smör på degen och därefter mandelfyllning, kanel och vaniljsocker. Rulla ihop degen och skär upp bullar i önskad storlek.
-
6
Sätt i bullformar och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 minuter.
-
7
Pensla bullarna med äggblandningen och strö på pärlsocker och ev. hyvlad mandel.
-
8
Grädda i mitten av ugnen, 220 °C i ca 7-8 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (ca 5 dl) mjölk
- 900 g (ca 15 dl) vetemjöl special
- 135 g (ca 1,5 dl) strösocker
- 150 g smör
- 70 g (ca 0,5 dl) sirap, vit
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 13 g (ca 1 msk) kardemumma
Fyllning
- 150 g smör, rumstempererat
- 200 g Odense mandelmassa
- kanel
- vaniljsocker
Pensling
1 ägg, uppvispat med 1 msk vatten och en nypa Salt
Garnering
- pärlsocker
- ev. mandel, hyvlad