Matbröd
- 1 bröd
- 35 min
- 3 tim 20 min
Klassiskt matbröd som med fördel bakas med lite blandade frön. Njut av brödet när det är nybakat och förvara brödet i en brödpåse för att bevara färskheten.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i vatten, 20 °C, och rör tills den löst upp sig.
-
2
Tillsätt salt, honung, olja samt eventuellt blandade frön.
-
3
Häll i lite vetemjöl i taget. Känn dig fram och knåda degen i bunken tills den lossnar från kanterna.
-
4
Täck degbunken med en handduk och låt jäsa 1-2 timmar (ju längre desto bättre).
-
5
Fös försiktigt över degen till en jäskorg och låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.
-
6
Tippa över degen till en smord, gärna uppvärmd, ugnsplåt. Grädda brödet, i mitten av ugnen, i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 125 °C och grädda brödet ytterligare 40-45 minuter. När brödets innertemperatur är 96-98 °C är det färdigt. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 12 g (2 tsk) salt
- 20 g ca 1 msk) honung
- 13 g (1 msk) raps- eller olivolja
- 400 g (4 dl) vatten
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl
- ev. 1 dl blandade frön, t.ex. solrosfrön, linfrön, pumpafrön