Maritozzo med saffran, citron och mascarpone
- 30
- 1 tim 30 min
- 3 tim 30 min
Den klassiska italienska bullen – med en påsktwist! Bagarlandslaget har tagit fram en delikat saffransbulle med krämig fyllning, toppad med godsaker. Kan det bli bättre?
Gör så här:
-
1
Mjölkblandning:
Häll mjölken i en bunke, skrapa ur 1/2 vaniljstång och lägg i en bunke tillsammans med mjölk och saffran. Låt stå i kylen 1-2 timmar så att mjölken drar åt sig alla smaker.
-
2
Fördeg:
Blanda ingredienserna till fördegen med en slev. Täck över och låt jäsa i 1,5 timme.
-
3
Blanda alla ingredienser, inklusive fördeg och mjökblandning, förutom olivoljan i en degblandare. Kör 13 minuter långsamt. Sänk hastigheten och tillsätt lite olivolja i taget.
-
4
När all olivolja är tillsatt och har gått ihop med degen, öka hastigheten och kör ytterligare 2-3 minuter. Täck över och låt jäsa i ca 1,5 timme.
-
5
Väg upp degen i bitar á 70 g och rundriv tills de blir runda och jämna.
-
6
Forma bollarna till citroner genom att rulla ut lite deg på vardera sida, så att de blir ovala med lite spetiga kanter.
-
7
Lägg på plåt och låt jäsa under duk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 240 °C.
-
8
Sätt in bullarna i ugnen och grädda i ca 5-6 minuter, tills gyllenbruna. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla direkt med mjölk.
-
9
Skär en skåra ovanifrån. Dela på bullen lite lätt och spritsa en rand av lemoncurden. Spritsa mascarponemoussen ovanpå lemoncurden och stryk till med en palett eller smörkniv längs kanten.
-
10
Dekorera sedan valfritt, exempelvis genom att doppa halva bullen i vit choklad eller att dekorera med ätbara blommor eller någon nötkross för crunch.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg:
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 270 g (ca 4,5 dl) vetemjöl special
Mjölkblandning:
- 250 g (2,5 dl) mjölk
- 1/2 vaniljstång
- 1 g (2 påsar) saffran
Ingredienser:
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 45 g (0,5 dl) strösocker
- 30 g (5 msk) honung
- 150 g (3 st) ägg
- 12 g (2 tsk) salt
- 140 g (1,5 dl) olivolja
Fyllning
Pensling
- mjölk
Garnering
Exempelvis:
- doppa halva bullen i vit choklad
- dekorera med ätbara blommor
- dekorera med valfria krossade nötter