• Maritozzo med saffran, citron och mascarpone
  • Maritozzo med saffran, citron och mascarpone

    • 30
    • 1 tim 30 min
    • 3 tim 30 min

    Den klassiska italienska bullen – med en påsktwist! Bagarlandslaget har tagit fram en delikat saffransbulle med krämig fyllning, toppad med godsaker. Kan det bli bättre? 

    0/5

    0 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Mjölkblandning: 

      Häll mjölken i en bunke, skrapa ur 1/2 vaniljstång och lägg i en bunke tillsammans med mjölk och saffran. Låt stå i kylen 1-2 timmar så att mjölken drar åt sig alla smaker. 

    • 2

      Fördeg: 

      Blanda ingredienserna till fördegen med en slev. Täck över och låt jäsa i 1,5 timme. 

    • 3

      Blanda alla ingredienser, inklusive fördeg och mjökblandning, förutom olivoljan i en degblandare. Kör 13 minuter långsamt. Sänk hastigheten och tillsätt lite olivolja i taget. 

    • 4

      När all olivolja är tillsatt och har gått ihop med degen, öka hastigheten och kör ytterligare 2-3 minuter. Täck över och låt jäsa i ca 1,5 timme. 

    • 5

      Väg upp degen i bitar á 70 g och rundriv tills de blir runda och jämna. 

    • 6

      Forma bollarna till citroner genom att rulla ut lite deg på vardera sida, så att de blir ovala med lite spetiga kanter. 

    • 7

      Lägg på plåt och låt jäsa under duk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 240 °C.

    • 8

      Sätt in bullarna i ugnen och grädda i ca 5-6 minuter, tills gyllenbruna. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla direkt med mjölk. 

    • 9

      Skär en skåra ovanifrån. Dela på bullen lite lätt och spritsa en rand av lemoncurden. Spritsa mascarponemoussen ovanpå lemoncurden och stryk till med en palett eller smörkniv längs kanten. 

    • 10

      Dekorera sedan valfritt, exempelvis genom att doppa halva bullen i vit choklad eller att dekorera med ätbara blommor eller någon nötkross för crunch. 

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg: 

    Mjölkblandning: 

    • 250 g (2,5 dl) mjölk 
    • 1/2 vaniljstång 
    • 1 g (2 påsar) saffran 

    Ingredienser: 

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special 
    • 45 g (0,5 dl) strösocker 
    • 30 g (5 msk) honung 
    • 150 g (3 st) ägg 
    • 12 g (2 tsk) salt 
    • 140 g (1,5 dl) olivolja  

    Fyllning

    Pensling

    • mjölk

    Garnering

    Exempelvis:  

    • doppa halva bullen i vit choklad 
    • dekorera med ätbara blommor 
    • dekorera med valfria krossade nötter 

    Liknande recept