Lyxiga saffranskorpor
- 40-50 st
- 1 tim
- 3 tim 20 min
Dessa skorpor är underbara året om.
Inte bara en skorpa utan en lyxskorpa med smörfyllning.
Gör så här:
-
1
Saffranskok
Värm upp saffran, vatten och sirap till ca 60 °C, rör om och tag bort från plattan. Tillsätt gärna ett par matskedar konjak eller sprit till saffranskoket för att få ut ännu mer färg och smak. Saffranskoket går bra att göra i förväg och spara i kylen någon vecka, plasta väl.
-
2
Deg
Värm mjölk och vatten till 25 °C, smula ner och lös upp jästen. Tillsätt resterande ingredienser och saffranskoket. Kör i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund, täck sedan med plast och låt vila i ca 30 minuter.
-
4
Kavla ut hela degen till en stor rektangulär platta och bred ut fyllningen över hela degen.
-
5
Rulla ihop degplattan till en lång rulle på ca 4-5 cm i diametern. Skär bort resterande deg, så rullen inte blir större. Lyft sedan över hela rullen till en plåt med papper.
-
6
Fortsätt sedan på samma sätt med resten av degen.
-
7
Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.
-
8
Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker.
-
9
Grädda i ca 190 °C i ca 15-17 min eller tills rullarna har fått en fin färg och känns lite stabila.
-
10
När rullarna har svalnat skär vi upp dem i ca 1,5-2 cm breda bitar och sätter den på plåt med lite mellanrum så de kan torka i ugnen.
-
11
Torka skorporna i 170 °C i ca 10 -15 min eller tills skorporna är helt torra.
- Tips! Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid Steg 2. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.
- Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 300 g (3 dl ) mjölk
- 100 g (1 dl) vatten
- 50 g (1 st) ägg
- 200 g smör, rumstempererat
- 135 g (1,5 dl) strösocker
- 9 g (1,5 tsk) salt
Saffranskok
- 1 g (2 pkt) saffran
- 50 g (2,5 msk) ljus sirap
- 100 g (1 dl) vatten
Fyllning
- 250 g smör, rumstempererat
- 250 g (ca 4 dl) farinsocker
- 10 g (ca 2 tsk) vaniljarom
- 20 g (ca 2 msk) maizenamjöl
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- strösocker