Lussekrans med vit choklad
- 5 st kransar eller 2 längder
- 35 min
- 2 tim 5 min
Ljuvligt goda saffranskransar eller längder om man så vill, som blir lite extra goda med fyllning av vit choklad. Saffransbröd är bäst när det är nybakat, men du kan frysa in brödet om du vill och gärna värma lite i ugn när det tinat.
Gör så här:
-
1
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och kvargen. Blanda sedan ner saffran i den varma degvätskan. Värm blandningen till ca 25 °C.
-
2
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen och tillsätt sockret.
-
3
Rör ner mjölet och arbeta degen 6 minuter sakta och 4 minuter snabbt, tills att den blir smidig och fin. Blanda ner saltet i slutet av degberedningen. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
4
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
-
5
Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30×40 cm.
-
6
Längd: Bred ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den hackade vita chokladen och hälften av sockret pudra sedan över kanel och kardemumma efter önskad smak. Vik samman degen två gånger till en längd. Gör sedan likadant med den andra halvan av degen.
Krans: Rulla ihop degen till en långsmal rulle. Lägg rullen som en cirkel med skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Använd en sax att klippa sneda jack längs rullen sax och lägg snitten bakåt, omväxlande åt höger och vänster.
-
7
Lägg längderna/kransarna på bakpappersklädda plåtar i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 30 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 45 minuter.
-
8
Sätt ugnen på 180 °C i lagom tid före gräddning.
-
9
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
-
10
Grädda i mitten av ugnen i 17-18 minuter. Serveras ljumma, så att chokladen är något smält
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 200 g smör
- 300 g (3 dl) mjölk
- 200 g (2 dl) Kesella eller kvarg
- 1 g (2 pkt) saffran
- 3 g (0,5 tsk) salt
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 780-840 g (ca 13-14 dl) vetemjöl
Fyllning
- 75 g smör eller margarin
- 200 g vit choklad, hackad
- 50 g (0,5 dl) strösocker
- 2 g (0,5 msk) kanel, mald
- 2 g (0,5 msk) kardemumma, mald
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker