Lussekatter med surdeg
- 35
- 35 min
- 2 tim 30 min
Ett gott recept på lussekatter/lussebullar/saffransbröd som ska bakas med surdeg. Ger ett extra saftigt bröd. Värm gärna bullarna i ugnen några minuter före servering.
En riktig vardagslyx mitt i julstressen!
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 minuter.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.
-
3
Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Ta upp degen på mjölat bord och forma 35 st lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 225 °C.
-
6
Pensla med vispat ägg och garnera med russin.
-
7
Grädda i mitten av ugnen i 5–7 min.
Tips!
- Vill du blanda ner russin i degen kan du lägga dessa i lite mjölk innan degberedningen. Då suger de inte upp degvätskan och gör så att lussekatterna blir extra saftiga
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) färsk KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) mjölk
- 1 g (2 pkt) saffran
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl special
Övriga ingredienser
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 6 g (2 tsk) kardemumma, grovmalen
- 450 g (ca 7-8 dl) vetemjöl special
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- russin