Lussekatter
- 35 st
- 45 min
- 2 tim 55 min
Nu är det jul igen och vad passar då inte bättre än fantastiskt goda lussekatter med saffran och russin.
Gör så här:
-
1
Saffranskok
Värm upp saffran, vatten och sirap till ca 60 °C, rör om och tag bort från plattan. Tillsätt gärna ett par matskedar konjak eller sprit till saffranskoket för att få ut ännu mer färg och smak. Saffranskoket går bra att göra i förväg och spara i kylen någon vecka, plasta väl.
-
2
Deg
Värm mjölk och vatten till 25 °C, smula ner och lös upp jästen. Tillsätt resterande ingredienser och saffranskoket. Kör i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund, täck med plast och låt degen vila i ca 30 minuter.
-
4
Dela degen i små bitar ca 60 g st, rulla ut dem till korvar ca 10 cm långa och täck med plast så inte degen torkar.
-
5
När alla bitar är utrullade, kan du börja med att rulla ut en i taget lite längre och snurra dem som lussekatter och tyck sist dit några russin.
-
6
Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.
-
7
Stryk bullarna med uppvispat ägg.
-
8
Grädda bullarna i en ugn på 225 °C i ca 5-7 minuter eller till dem har fått en fin gyllene färg.
Tips!
- Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid steg 2. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 300 g (3 dl) mjölk
- 100 g (1 dl) vatten
- 50 g (1 st) ägg
- 200 g smör, rumstempererat
- 135 g (1,5 dl) strösocker
- 9 g (1,5 tsk) salt
Saffranskok
- 1 g (2 pkt) saffran
- 50 g (2,5 msk) sirap, ljus
- 100 g (1 dl) vatten
Pensling
- 1 ägg, uppvispat