Saffransdeg
- ca 40
- 30 min
- 2 tim
Med denna deg gör du enkelt saftiga bullar med mycket smak av härlig saffran.
Gör så här:
-
1
Saffranskok
Värm upp saffran, vatten och sirap till ca 60 °C, rör om och tag bort från plattan. Tillsätt gärna ett par matskedar konjak eller sprit till saffranskoket för att få ut ännu mer färg och smak. Saffranskoket går bra att göra i förväg och spara i kylen någon vecka, plasta väl.
-
2
Värm mjölk och vatten till 25 °C, smula ner och lös upp jästen. Tillsätt resterande ingredienser och saffranskoket. Kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Ta upp degen på bakbordet och knåda den för hand, forma degen runt och lägg den i täckt bunke i 30 minuter.
-
4
Dela degen i önskade bitar och rulla till lussebullar, tryck i russin och placera bullarna på plåt med bakplåtspapper.
-
5
Ställ bullarna att jäsa i den avstängda ugnen med endast lampan på i ca 50-60 minuter. Byt gärna plats på plåtarna efter 30 min då plåten närmast lampan får mest värme.
-
6
Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 240 °C. Pensla bullarna medans ugnen blir varm.
-
7
Grädda bullarna i 240 °C i ca 6-7 minuter eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 300 g (3 dl) mjölk
- 100 g (1 dl) vatten
- 50 g (1 st) ägg
- 200 g smör, rumstempererat
- 135 g (1,5 dl) strösocker
- 9 g (1,5 tsk) salt
Saffranskok
- 1 g (2 pkt) saffran
- 50 g (2,5 msk) sirap, ljus
- 100 g (1 dl) vatten
Pensling
- 1 ägg, uppvispat