Kryddmunkar med choklad och nötter
- 15-20 st
- 50 min
- 1 tim 20 min
Fantastiskt goda små munkar men var försiktig vid friteringen! Håll koll på att oljan inte blir för varm och ha alltid ett lock till hands.
Gör så här:
-
1
Koka upp grädden tillsammans med nötcréme/hackade hasselnötter.
-
2
Hacka chokladen. Slå nötgrädden över chokladen och vispa till en slät konsistens. Låt svalna.
-
3
Lös upp jästen i ljummen mjölk i en degbunke.
-
4
Blanda ner mjölken, mjölet, ägget, smöret, sockret och saltet i degbunken. Arbeta degen i 8 minuter i maskin. Degen ska vara seg och elastisk.
-
5
Dela degen i mindre bitar, ca 15–20 st. Rulla dem till bollar. Låt jäsa i normal rumstemperatur i ca 60 minuter.
-
6
Hetta upp frityroljan till 180 °C. Fritera bollarna gyllenbruna, ca 2–3 minuter på var sida. Tag upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
-
7
Rulla bollarna i kryddsockret och låt svalna.
-
8
Spritsa sedan i choklad- och nötgrädden genom att försiktigt trycka ner spetsen på spritsen i mitten av munken så att den gör ett hål. Servera!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 100 g (ca 1 dl) matlagningsgrädde
- 32 g (ca 1/2 dl) nötcréme eller hasselnötter, hackade
- 100 g choklad, mörk
- 125 g (ca 1,25 dl) mjölk
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl special
- 50 g (ca 1 st) ägg
- 40 g smör
- 30 g (ca 2 msk) strösocker
- 2 g (ca 0,5 tsk) salt
Fritering
630-720 g (ca 7-8 dl) frityrolja
Topping
- 200 g (ca 2 dl) Kryddsocker: strösocker som blandas med mixade goda kryddor, t.ex. kanel, kardemumma och vanilj
- alternativt byt ut kryddorna mot rivet citruskal, t.ex. citron- eller apelsinskal