Krokodilsemla
- 30-40st
- 50 min
- 2 tim 30 min
En fantastisk god och rolig semla som går att variera på flera sätt.
Gör så här:
- 1
-
2
När du blandat degen och låtit den vila i 30 minuter delar du upp degen i fem delar och formar varje del rund.
-
3
Kavla ut varje degbit stor som en mattallrik och nagga med gaffel, placera degarna på plåt med bakplåtspapper och skär upp degen i åtta tårtbitar med en oljad kniv eller sporre och låt den ligga och jäsa med tårtbitarna ihop.
-
4
Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.
-
5
Grädda degen i 220 °C i ca 12-15 minuter eller till den har fått en fin gyllenbrun färg.
-
6
När degen svalnat kan du försiktigt ta loss tårtbitarna och dela dem på mitten som en semla.
-
7
Stryk på grönfärgat glasyr på ovansidan på den övre delen och doppa i grönfärgad kokos och låt dem torka, täck underdelarna med plast så de håller sig mjuka.
-
8
På den undre delen spritsar vi på vaniljkräm och sylt. Spritsa grädde runt kanterna som tänder med en slät tyll eller klipp bara ett hål i en spritspåse.
-
9
Placera det gröna kokoslocket på grädden och spritsa dit ögonen med lite grädde och tryck dit chokladgodis.
Man behöver inte göra krokodilsemlor på hela degen, resten kan bli vanliga semlor eller varför inte några goda kardemummabullar.
De går utmärkt att frysa krokodilsemlorna innan de dekorerats.
Ingredienser
Här är en perfekt deg till att göra krokodilsemlor: Back to basic- grunddeg.
För att göra en krokodilsemla behöver du även:
- vaniljkräm
- kokos
- grön hushållsfärg
- jordgubbssylt
- grädde
- florsocker
- vatten
- chokladgodis till ögon
Fyllning
- vaniljkräm
- jordgubbssylt
- vispad grädde
Garnering
- grönfärgad glasyr (florsocker och vatten)
- grönfärgad kokos
- vispad grädde till ögon
- chokladgodis till ögon