Klassiska semlor
- ca 50 st
- 1 tim
- 2 tim 40 min
Klassiska, saftiga semlor! Fyllningen är lagom till 12 semlor. Degen räcker till ca 50 bullar och går utmärkt att frysa in efter gräddning, bara ta fram när du vill göra fler semlor, alternativt ta fram och njut som släta bullar.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till ca 25 °C, lös jästen i degvätskan.
-
2
Rör i 390 g (6 1/2 dl) vetemjöl special till en lös smet. Låt vila i 20 minuter.
-
3
Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta först långsamt ihop degen i 10 minuter, sedan kraftfullt i 3 minuter tills degen är elastisk och släpper bunken. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
4
Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den rund. Täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
-
5
Rulla degen till en längd och skär ut den i ca 50 bitar. Forma till runda bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
-
6
Låt jäsa i avstängd ugn med lampan på i ca 75 minuter.
-
7
Tag ut bullarna i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 °C
-
8
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de är gyllene. Låt kallna helt.
-
9
Till 12 semlor: Skär av ett lock på varje bulle och tryck ner en liten grop.
-
10
Riv mandelmassan och mosa ihop väl med vattnet.
-
11
Vispa grädden. Klicka eller spritsa den på semlorna. Lägg på locken och pudra väl med florsocker.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 200 g (ca 2 dl) vatten
- 300 g (ca 3 dl) mjölk, standard
- 1080 g (ca 18 dl) vetemjöl special
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (ca 2 dl) strösocker
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 10 g (ca 1 msk) kardemumma, grovmalen
Fyllning
till 12 semlor
- 200 g ODENSE mandelmassa, grovriven
- 1 msk vatten
- 300 g (ca 3 dl) vispgrädde
Garnering
- florsocker