Kardemummasnäckor med surdeg
- ca 24 st
- 35 min
- 3 tim 20 min
Kardemummasnäckor med surdeg blir lite saftigare och har en lite längre hållbarhet. Dessutom är de ljuvligt goda, eftersom degen i nedan recept får jäsa en extra stund. Längre jästid ger extra god smak på kardemummabullarna! Om du ska servera bullar som inte är nybakade kan du värma dessa i ugnen några minuter före serveringen och du får en nybakad känsla.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken eller vattnet till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 minuter.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.
-
3
Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Rör ihop fyllningen.
-
4
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred fyllningen över hela degplattan och rulla ihop till en avlång rulle. Skär varje rulle i ca 12 bitar.
-
5
Ställ dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.
Tips!
- Man kan också forma vanliga vetebullar av den färdiga degen och pensla med ägg och garnera med mandelspån!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) mjölk eller vatten
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
Övriga ingredienser
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 420-480 g (7-8 dl) vetemjöl
Fyllning
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 24 g (4 msk) kardemumma, mald
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- rörsocker
- kardemumma