Kanelsnäckor med surdeg
- ca 24 st
- 35 min
- 3 tim 20 min
Kanelsnäckor med surdeg blir lite saftigare och har en lite längre hållbarhet. Dessutom är de ljuvligt goda, eftersom degen i nedan recept får jäsa en extra stund. Längre jästid ger extra god smak på kanelbullar! Om du ska servera bullar som inte är nybakade kan du värma dessa i ugnen några minuter före serveringen och du får en nybakad känsla.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken eller vattnet till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 minuter.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.
-
3
Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Rör ihop fyllningen.
-
4
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred fyllningen över hela degplattan och rulla ihop till en avlång rulle. Skär varje rulle i ca 12 bitar.
-
5
Ställ dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.
Tips!
- Man kan också forma vanliga vetebullar av den färdiga degen och pensla med ägg och garnera med mandelspån!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) mjölk eller vatten
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
Övriga ingredienser
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 420-480 g (7-8 dl) vetemjöl
Fyllning
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 24 g (4 msk) kanel, mald
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker