• Kanelsnäckor med surdeg
  • Kanelsnäckor med surdeg

    • ca 24 st
    • 35 min
    • 3 tim 20 min

    Kanelsnäckor med surdeg blir lite saftigare och har en lite längre hållbarhet. Dessutom är de ljuvligt goda, eftersom degen i nedan recept får jäsa en extra stund. Längre jästid ger extra god smak på kanelbullar! Om du ska servera bullar som inte är nybakade kan du värma dessa i ugnen några minuter före serveringen och du får en nybakad känsla.

    3.33/5

    501 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken eller vattnet till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 minuter.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Rör ihop fyllningen.

    • 4

      Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred fyllningen över hela degplattan och rulla ihop till en avlång rulle. Skär varje rulle i ca 12 bitar. 

    • 5

      Ställ dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.

    Tips!

     

    • Man kan också forma vanliga vetebullar av den färdiga degen och pensla med ägg och garnera med mandelspån!
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Övriga ingredienser

    • 200 g smör, rumstempererat 
    • 200 g (2,2 dl) strösocker
    • 6 g (2 tsk) kardemumma, mald 
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 420-480 g (7-8 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 200 g smör, rumstempererat 
    • 200 g (2,2 dl) strösocker
    • 24 g (4 msk) kanel, mald 

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept