Kanel- och äppelkaka
- 3 st
- 30 min
- 2 tim 50 min
En ljuvligt god kaka som kan serveras som den är eller med en klick grädde eller glass. Receptet räcker till ca 3 runda formar eller längder. Ett gott förslag är att grädda en kaka, och kanske frysa in de andra innan andra jäsningen, med äpple och allt. Sedan är det bra att att ut, tina och jäsa nästa gång du vill servera nybakat! Smidig bakning för dig som gillar nybakat, men som inte alltid har tid att baka.
Gör så här:
-
1
Arbeta ihop vetemjöl och smör till en smulig massa.
-
2
Vispa ut jästen i den kalla mjölken.
-
3
Tillsätt mjölkblandningen, ägg och socker till den smuliga massan och arbeta samman till en deg. Överarbeta inte degen.
-
4
Låta jäsa 1 timme. Kavla därefter ut degen runt eller avlånga längder.
-
5
Rör samman ingredienserna till fyllningen, spritsa eller stryk upp fyllningen ca 1 cm från kanten. Skiva äpplen tunt och lägg ovanpå fyllningen.
-
6
Låt längderna jäsa på sval plats under 1 timme.
-
7
Strö på extra kanelsocker. Sätt ugnen på 220 °C och grädda i ca 15-20 minuter, sänk temperaturen i ugnen om kakan får för mycket färg.
- Servera gärna en god vaniljsås eller vaniljglass till!
- Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50g (1 pkt) KronJäst För Söta Degar, färsk
- 420 g (ca 7 dl) vetemjöl
- 100 g (ca 1 dl) smör
- 200 g (ca 2 dl) mjölk, kall
- 30 g(ca 2 msk) strösocker
- 50 g (ca 1 st) ägg
Fyllning
- 75 g (ca 0,75 dl) smör
- 60 g (ca 4 msk) strösocker
- 45 g (ca 3 tsk) vaniljsocker
- 12 g (ca 2 msk) kanel, mald
- 3-4 st äpplen
- någon matsked strösocker och kanel blandat