Kalljästa Rimbobullar
- 24 st
- 35 min
- 3 tim
Rimbobullar (förenklade wienerbröd) är perfekt att förbereda och ha i frysen – ta ut och jäs, pensla och baka av! Går även att kalljäsa över natten och baka av dagen efter.
Gör så här:
-
1
Arbeta ihop vetemjöl och smör till en smulig massa.
-
2
Vispa ut jästen i kall mjölk.
-
3
Tillsätt mjölkblandningen, ägg och socker och arbeta samman till en deg. Överarbeta inte degen.
-
4
Kavla ut degen till en kvadrat – sporra ut 24 lika stora kvadrater.
-
5
Rör samman ingredienserna till fyllningen och klicka mitt på varje kvadrat, vik in kanterna. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
-
6
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar eller på sval plats i 3-4 timmar, eller i kyl över natten. Du kan även frysa bullarna och jäsa senare.
-
7
Pensla med uppvispat ägg och strö på flagad mandel. Grädda på 230 °C i ca 10 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
-
8
Rör ut florsocker med vatten och glasera bullarna med glasyren.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 360 g (ca 6 dl) vetemjöl
- 100 g smör
- 200 g (ca 2 dl) mjölk, kall
- 30 g (ca 2 msk) strösocker
- 50 g (ca 1 st) ägg
Fyllning
- 75 g smör
- 4 msk (60 g) strösocker
- 3 tsk (15 g) vaniljsocker, äkta
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- mandel, flagad
- 60 g (ca 1 dl) florsocker
- 15 g (ca 1 msk) vatten