Gör så här:
-
1
Mät upp havregryn, solroskärnor och fiberhusk i en bunke.
-
2
Koka upp vattnet och häll över blandningen. Rör om och täck över med plast.
-
3
Låt blandningen vila i ca 30 minuter. Den kommer att bli ganska fast i konsistensen, det är så det ska vara.
-
4
Tillsätt havremjölk och agavesirap och rör med lite kraft tills blandningen är jämn och utan klumpar. Då den fått en temperatur på 25 °C smular du i jästen.
-
5
Tillsätt rumsvarmt fett klickvis och tillsätt det mesta av mjölet samt saltet under bearbetning av degen.
-
6
När degen känns smidig låter du den jäsa under bakduk i 40 minuter eller tills den nått dubbel storlek.
-
7
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl för att göra degen lättarbetad. Dela degen i två delar och rulla båda delarna till längder som du delar i tio delar vardera.
-
8
Forma till bullar som du lägger på smord plåt och låt dem sedan jäsa ytterligare ca 15 minuter.
-
9
Sätt ugnen på 225 °C. Pensla bullarna med vatten och dekorera med havregryn.
-
10
Grädda i mitten av ugnen i ca tio minuter tills bullarna fått fin färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 140 g (ca 4 dl) havregryn
- 75 g (ca 1 dl) solroskärnor
- 3 g (ca 0,5 msk) fiberhusk
- 400 g (ca 4 dl) vatten, kokande
- 25 g (ca 2 msk) smör
- 200 g (ca 2 dl) havremjölk
- 6 g (ca 1 tsk) salt
- 40 g (ca 2 msk) agavesirap
- 480-600 g (ca 8-10 dl) dinkelmjöl
Topping
- havregryn