Grekiskt lantbröd
- 2-3 bröd
- 30 min
- 2 tim 20 min
Ett härligt ljust bröd som passar till frukost eller varför inte göra en härlig lunchmacka.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Dag 1
Lös upp jästen i vatten, ca 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen och blanda till en smidig deg. Ställ sedan degen i kylen över natten, täckt med plast (ej plastfilm).
-
2
Dag 2
Ta ut fördegen från kylen och låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme.
-
3
Lös upp jästen i vatten, ca 25 °C. Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Blanda till en smidig deg. Låt jäsa i bunken, täckt med plast (ej plastfilm), ca 45 minuter.
-
4
Dela upp degen i 2-3 bitar och forma till bröd. Doppa bröden i fint rågmjöl och lägg på plåt med papper. Täck med plast (ej plastfilm) och låt jäsa i ca 60 minuter.
-
5
Sätt på ugnen på 260 °C. Ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten.
-
6
Snitta bröden och sätt in plåten i ugnen. Sänk temperaturen till 230 °C. Grädda i ca 25-30 minuter och låt sedan svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Fördeg
- 20 g (2/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 200 g (2 dl) vatten
- 150 g (ca 2,5 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, fint
Dag 2 – Bortgörning
- 30 g(3/5 pkt) KronJäst för Matbröd , färsk
- 400 g (4 dl) vatten
- 660 g (ca 11 dl) vetemjöl special
- 50 g (4 msk) olivolja
- 18 g (3 tsk) salt