Grahamsbaguetter med apelsin och pekannötter
- 4-6 baguetter
- 25 min
- 1 tim 35 min
Ljuvliga baguetter fyllda med godsaker som apelsin och pekannötter!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt honung, salt, olivolja och 25 °C vatten. Rör om tills jästen löst sig.
-
2
Häll i allt mjöl och smaksätt med finrivet apelsinskal, grovhackade pekannötter och blå vallmofrö. Blanda degen väl i 5 minuter, dubbla tiden om du knådar för hand, och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
-
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4-6 lika stora bitar. Rulla dem och forma till 4-6 avlånga, tvinnade baguetter och lägg på bakplåtsklädd plåt. Lägg på en bakduk och låt jäsa i ca 20 minuter.
-
4
Sätt ugnen på 225 °C varmluftsugn eller 240 °C vanlig ugn. Pensla baguetterna med vatten och strö på flingsalt och blå vallmofrö.
-
5
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, tills de blivit genomgräddade och fått fin färg. Rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 15 g (1 msk) honung
- 10 g (1,7 tsk) salt
- 15 g (2 msk) olivolja
- 525 g (5,25 dl) vatten
- 275 g (ca 5 dl) grahamsmjöl
- 540 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 1-2 apelsiner, finrivet skal
- 85 g (1,5 dl) pekannötter, grovhackade
- 20 g (3 msk) vallmofrön, blå
Pensling
- vatten
Garnering
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 tsk vallmofrön, blå