• Gotländskt rågbröd
  • Gotländskt rågbröd

    • 2 st
    • 30 min
    • 24 tim

    Ett fantastiskt gott bröd med god saftighet och hållbarhet. Man måste bara älska detta bröd! Tack vare att man gör en skållning så håller det sig saftigt och blir nästan bara godare någon dag efter.

    3.46/5

    257 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Gör skållningen genom att koka upp vattnet och slå det över mjölblandningen, arbeta samman till en förklistring i ca 8 minuter. Täck och låt stå tills nästa dag.

    • 2

      Dag 2

      Lös upp jästen i vattnet, ca 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser för raskdegen och blanda med skållningen från dag 1. Blanda allt långsamt i ca 7 minuter på långsam hastighet. Dubbla tiden om du blandar för hand. 

    • 3

      Låt degen ligga kvar i degbunken, täck med plast och låt jäsa i 30 minuter.

    • 4

      Blanda degen med ingredienserna i bortgörningen och kör samman allt på lägsta växel i ca 10 minuter, degen ska vara elastisk. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 5

      Lägg degen på bakbordet och dela upp den i 2 delar. Rundriv/forma dem lätt och lägg dem med vecken nedåt på mjölat bakbord. Jäs ca 45-60 minuter. Sätt ugnen 250°C.

    • 6

      Sätt in brödet på plåt eller sten i ugnen, spruta in lätt med vatten och sänk temperaturen till 220°C. Grädda i ca 35-40 minuter, till innertemperatur på 98 °C.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning

    • 400 g (4 dl) vatten
    • 100 g (ca 2 dl) rågmjöl, fint
    • 60 g (ca 1 dl) vetemjöl

    Dag 2 – Raskdeg

    Bortgörning

    • 120 g (ca 2 dl) rågmjöl
    • 100 g (ca 2 dl) vetemjöl
    • 20 g (1 msk) havssalt

    Liknande recept