Gorgonzolamacka med päron- och ingefärsmarmelad
- 4 st
- 45 min
- 45 min
Gorgonzola smakar allra bäst, men även andra blåmögelostar som Roquefort eller Danablu är en fin kombination med valnötsbröd!
Gör så här:
-
1
Hemkokt päronmarmelad med ingefära
Skala och kärna ur päronen. Skär dem i små kuber. Riv citronskalet och pressa ur juicen. Skala och riv den färska ingefäran. Hacka den kanderade ingefäran fint. Blanda samman alla ingredienser och koka upp. Sjud sedan marmeladen enligt instruktionen på sockerpaketet, ca 30 minuter. Häll marmeladen på rengjorda burkar med lock och förvara i kylen.
-
2
Macka
Skiva brödet. Bred lite smör på brödet, fortsätt med ett par blad sallad, helst besk rosésallad. Lägg på rikligt med ost och droppa lite valnötsolja över härligheten. Avsluta med en stor klick av den hemmagjorda päron- och ingefärsmarmeladen.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Macka
Surdegsbröd (recept) bakat på KronJäst Surdeg Råg, bakad i form.
Blanda ner 2–3 tsk kummin och 2 dl grovhackade valnötter med degspadet. Smöra en rektangulär form rikligt med smör och bröa formen med ytterligare 1 dl finhackade valnötter.
- 4 skivor rågsurdegsbröd med valnötter och kummin (se ovan)
- smör
- 8 stora bitar gorgonzola
- salladsblad, gärna rosésallad
- valnötsolja
Hemkokt päronmarmelad med ingefära
- 1 kg mogna päron
- 1 citron
- 1 msk ingefära, färsk finriven
- 100 g kanderad ingefära
- 1 kg syltsocker