Glutenfri pizza
- 2 st
- 40 min
- 2 tim
En god glutenfri pizzadeg som är lättgjord. Ett tips är att platta ut bottnarna genom att kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Toppa pizzan med t.ex. tomatsås, ost, skinka, tomat, svamp, lök, paprika eller som här – med potatis, zucchini, pesto och gröna blad.
Uppskattat av alla – intolerant som tolerant!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet och tillsätt fiberhusken och låt det stå i ca 10 minuter.
-
2
Väg upp alla övriga ingredienser och tillsätt vätskan med jästen och fiberhusken. Blanda i maskin 2 minuter sakta och 3 minuter snabbt till en jämn deg. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen jäsa i 60 minuter, täck gärna bunken med plast eller bakduk.
-
4
Sätt ugnen på 225 °C. Om man vill kan man placera en ren plåt i ugnen som man sedan tar ut och lägger pizzan med bakplåtspapper på den heta plåten, då får man en bättre undervärme på pizzan.
-
5
Dela degen i två och forma dem runda. Låt dem jäsa under plast eller bakduk i 20 minuter. Vill du istället göra flera små pizzor går det utmärkt, man kan även göra en stor som täcker hela plåten.
-
6
Ta en degbit i taget och kavla ut mellan två bakplåtspapper till en rund pizzabotten. Lägg på tomatsås, ost och de önskade tillbehören och grädda pizzan i 225 °C i ca 12-15 minuter eller till pizzan har fått en fin gyllenbrun färg.
-
7
Servera direkt. Toppa efter smak!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
- 250 g (2,5 dl) vatten, ljummet
- 12 g (1 msk) fiberhusk
- 48 g (0,5 dl) olivolja
- 6 g (1 tsk) salt
- 92 g (ca 1,5 dl) bovetemjöl
- 92 g (ca 1,5 dl) rismjöl
- 125 g (ca 2 dl) majsmjöl
- 2,5 g (0,5 tsk) bakpulver
Topping
- t.ex. tomatsås, ost, potatis, zucchini, pesto och gröna blad
- t.ex. tomatsås, ost, skinka, tomat, svamp, lök och paprika