Fyllda lussebullar eller kringlor
- ca 40 st
- 30 min
- 3 tim 30 min
Om du gillar lussebullar måste du prova dessa gudomliga kringlor eller fyllda saffransbullar.
En mjuk kringla med en fantastisk smak av saffran, kringlan penslas med smör och vändes i strösocker, eller så rullar du lussebullar som penslas med ägg och toppas med lite pärlsocker.
Bullarna och kringlorna går utmärkt att frysa!
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken, 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser och blanda i maskin 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska kännas smidig och elastisk när den är klar.
-
2
Ta upp degen på bordet och forma den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med lite plast eller bakduk och låt vila i 30 minuter.
-
3
Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred. Bred ut det rumstempererade smöret och strö på vaniljsockret på hela degen.
-
4
Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor. Sätt bullarna på plåt med papper och låt dem jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 60 min.
-
5
Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 225 °C.
-
6
Grädda kringlorna, utan att pensla dem, i mitten av ugnen i ca 6-10 minuter på 225 °C eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.
Gör du lussebullar så pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker innan gräddning.
-
7
Smällt smöret och pensla de varma nygräddade kringlorna och vänd dem i strösocker. Servera och njut!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) Kronjäst för Söta degar, färsk
- 250 g (2,5 dl) mjölk
- 200 g (4 st) ägg
- 250 g smör, rumstempererat
- 6 g (1 tsk) salt
- 5 g (1 tsk) bakpulver
- 960 g (ca 16 dl) vetemjöl
- 175 g (1,25 dl) sirap, vit
- 1 g (2 pkt) saffran
Fyllning
- 200 g smör, mjukt
- 30 g (2 msk) vaniljsocker
Pensling
- 50 g smör, smält
- alt. 1 ägg, uppvispat
Garnering
- 180 g (2 dl) strösocker
- alt. pärlsocker