Fruktbröd med hasselnötter
- 30 min
- 3 tim
Ett gott och fruktigt bröd. Du kan också lätt tillsätta en påse av KronJäst surdeg fullkornvete eller råg till receptet för att få lite mer syra till brödet.
Gör så här:
-
1
Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner övriga ingredienser, förutom frukt och nötter.
-
2
Blanda degen i maskin i ca 2 minuter långsamt och 4 minuter på medelhastighet till en elastisk deg. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Tillsätt frukt och nötter. De ska bara blandas in i degen i ca 1-2 minuter sakta i maskin. Täck med plast och låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Sätt ugnen på 230 °C. Forma degen till två bröd och lägg i smorda formar. Täck med plast eller bakduk och låt jäsa i ca 60 minuter.
-
5
Sätt in bröden i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 190 °C och grädda i ca 45 minuter.
-
6
Tag ur bröden från formarna direkt efter bakning. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, ljummet
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
- 90 g (ca 1,5 dl) grahamsmjöl
- 90 g (ca 1,5 dl) rågmjöl, fint
- 35 g (1/4 dl) sirap, brun
- 50 g smör eller margarin, rumstempererat)
- 18 g (3 tsk) salt
- 400 g aprikoser eller fikon, torkade
- 300 g (5 dl) russin
- 150 g (2,5 dl) hasselnötter, rostade