Friterade godbitar med surdeg
- ca 20-30st
- 50 min
- 1 tim 30 min
En riktig liten munsbit som liknar en munk, men med en härlig syra från surdegen. Bitarna friteras och rullas i apelsin- och kanelsocker!
Gör så här:
-
1
Häll surdegen i en bunke och tillsätt ägg, socker och vaniljarom. Rör till en jämn smet.
-
2
Spritsa eller klicka ut smet på ett bakplåtspapper i storlek som en femkrona. Ställ in i frysen ca 60 minuter eller tills smeten har blivit hård.
-
3
Blanda strösocker, kanel och rivet skal från en tvättad apelsin och lägg i en skål.
-
4
Fyll ca 5 dl rapsolja i en kastrull som rymmer ungefär 1 L. Värm oljan till ca 170 °C.
Obs!
- Ha koll med en termometer, oljan går snabbt upp i temperatur!
- Ha alltid ett kastrullock bredvid så man snabbt kan lägga på ett lock om det behövs!
-
5
Ta ut ca 4 st bitar från frysen och fritera dem gyllenbruna på båda sidorna. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper och vänd dem sedan i apelsin och kanelsockret. Ta sedan ut 4 nya bitar från frysen och upprepa.
-
6
Vill man kan man frysa in de färdigfriterade mumsbitarna och bara ta fram och tina när man blir fikasugen.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 50 g (1 st) ägg
- 5 g (1 tsk) vaniljarom
- 6 g (0,5 msk) strösocker
Fritering
- 288 g (5 dl) rapsolja
Garnering
- 90 g (1 dl) strösocker
- 1 apelsin, rivet skal
- 1,3 g (0,5 tsk) kanel, mald