• Frida fullkorn
  • Frida fullkorn

    • 4 runda bröd
    • 30 min
    • 11 tim

    Ett bröd fullspäckat med kraft som gör magen glad och håller fint i ett par dagar.

    Du kan enkelt få känslan av ett nybakat bröd även dagen efter. Sätt in brödet ca 10 minuter i ugnen i 230°C, så kommer krispigheten i skorpan tillbaka. Fukten i brödet finns kvar naturligt i surdegsbröd och när man värmer på brödet så kryper den utåt och absorberas upp av skalet/skorpan, vilket ger en nybakt känsla!

    3.9/5

    508 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Arbeta samman alla ingredienser till fördegen. Låt stå och svälla minst 6-8 timmar, gärna över natten. 

    • 2

      Blanda fördegen och alla resterande ingredienser, förutom salt, i en degskål. Arbeta degen på lägsta växel i 12 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om duknådar för hand. Degen skall då ha släppt skålens kant men fortfarande vara lite kletig. 

    • 3

      Tag upp degen ur degskålen, lägg på mjölat bakbord och låt vila 1 timme under bakduk.

    • 4

      Dela degen i 4 delar och runddriv (knåda bullen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under bullen). Låt jäsa ytterligare 1 timme på mjölat bakbord under bakduk.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C med en baksten eller bakplåt i ugnen.

    • 6

      Mjöla lätt med en sikt, snitta ett kors rakt över brödet om du vill. Grädda brödet på den varma stenen eller plåten. Spruta in vatten i ugnen efter någon minut och sänk värmen till 220 °C, ca 30 minuter tills innertemp är 98 °C.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Fördeg

    Dag 2

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd
    • 800 g (ca 13 dl) vetemjöl special
    • 50 g (4 msk) linfrön
    • 50 g (4 msk) solros-/sesamfrön
    • 20 g (2 msk) havssalt
    • 1 tsk fänkål, mald 
    • 1 tsk anis, mald

     


    Liknande recept