Frida fullkorn
- 4 runda bröd
- 30 min
- 11 tim
Ett bröd fullspäckat med kraft som gör magen glad och håller fint i ett par dagar.
Du kan enkelt få känslan av ett nybakat bröd även dagen efter. Sätt in brödet ca 10 minuter i ugnen i 230°C, så kommer krispigheten i skorpan tillbaka. Fukten i brödet finns kvar naturligt i surdegsbröd och när man värmer på brödet så kryper den utåt och absorberas upp av skalet/skorpan, vilket ger en nybakt känsla!
Gör så här:
-
1
Arbeta samman alla ingredienser till fördegen. Låt stå och svälla minst 6-8 timmar, gärna över natten.
-
2
Blanda fördegen och alla resterande ingredienser, förutom salt, i en degskål. Arbeta degen på lägsta växel i 12 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om duknådar för hand. Degen skall då ha släppt skålens kant men fortfarande vara lite kletig.
-
3
Tag upp degen ur degskålen, lägg på mjölat bakbord och låt vila 1 timme under bakduk.
-
4
Dela degen i 4 delar och runddriv (knåda bullen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under bullen). Låt jäsa ytterligare 1 timme på mjölat bakbord under bakduk.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C med en baksten eller bakplåt i ugnen.
-
6
Mjöla lätt med en sikt, snitta ett kors rakt över brödet om du vill. Grädda brödet på den varma stenen eller plåten. Spruta in vatten i ugnen efter någon minut och sänk värmen till 220 °C, ca 30 minuter tills innertemp är 98 °C.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Fördeg
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 700 g (7 dl) vatten, 80-90 °C
- 100 g (ca 1,5 dl) rågkross
- 200 g (ca 4 dl) rågmjöl, grovt
- 60 g (3 msk) honung
Dag 2
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd
- 800 g (ca 13 dl) vetemjöl special
- 50 g (4 msk) linfrön
- 50 g (4 msk) solros-/sesamfrön
- 20 g (2 msk) havssalt
- 1 tsk fänkål, mald
- 1 tsk anis, mald