Frasiga croissanter
- 16 st
- 45 min
- 1 tim 30 min
Ett gott recept på frasiga croissanter. Detta goda bakverk kan verka lite omständligt att baka men prova gärna att baka någon dag i förväg och lägg i frysen efter steg 5. Sedan är det bara att lägga ta fram, tina, jäsa och grädda den dag som du är sugen på lite goda croissanter. Vill du lyxa till dagen lite extra kan du smälta lite choklad och pensla över croissanterna. Ljuvligt!
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i vatten, 25 °C. Tillsätt ägg, salt, socker, nästan allt mjöl och arbeta till en smidig deg.
-
2
Kavla ut den ojästa degen till en 30×30 cm stor platta. Hyvla smöret i tunna skivor och fördela jämnt över halva sidan av degen. Vik över den andra halvan.
-
3
Kavla åter ut degen till en 30×30 cm platta. Mjöla lätt om det behövs och fortsätt att vika och kavla totalt ca 5 gånger. Det är denna process som ger croissanterna det fina inkråmet, samt gör dem så luftiga och frasiga.
-
4
Kavla till sist ut degen med formen ca 30×30 cm. Skär först i åtta rutor och därefter i 16 trekanter, rulla ihop varje trekant och böj
ändarna inåt så att de får formen av en halvmåne. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 40 minuter under bakduk. -
5
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 °C i ca 18-22 minuter mitt i ugnen. Serveras naturella eller med sylt och goda ostar, en riktig klassiker!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 50 g (1 st) ägg
- 6 g (ca 1 tsk) salt
- 15 g (ca 1 msk) strösocker
- 420-480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl special
- 150 g smör, kallt
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- t.ex. sylt, ost eller smält choklad