• Formfranska med dinkelmjöl
  • Läsarrecept

    Formfranska med dinkelmjöl

    • 2 limpor
    • 40 min
    • 2 tim 20 min

    En god frukostlimpa med dinkel som förhöjer proteinhalten i brödet. Att brödet dessutom är enkelt att baka är ett ytterligare plus.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.26/5

    503 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olivolja och honung. Tillsätt mjöl och arbeta degen väl i ca 10 minuter.

    • 2

      Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt sedan jäsa i ca 1 timme

    • 3

      Olja in två bakformar med olivolja.

    • 4

      Dela degen i två delar, knåda lite och forma till 2 limpor som läggs i formarna.

    • 5

      Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

    • 6

      Pensla limporna med vatten och gör ett snitt på längden. Grädda i 200 °C i ca 30 minuter. Man kan spraya in lite kallt vatten i ugnen när man satt in bröden för att få lite bättre skorpa på bröden.

    • 7

      Låt bröden svalna på ett brödgaller.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) vatten, ljummet
    • 40 g (2 tsk) honung
    • 90 g (1 dl) olivolja
    • 40 g (2 msk) flingsalt
    • 180 g (ca 3 dl) dinkelmjöl, siktat
    • 720 g (ca 12 dl) manitoba cream eller vetemjöl special

    Pensling

    • olivolja

    Liknande recept