Formfranska med dinkelmjöl
- 2 limpor
- 40 min
- 2 tim 20 min
En god frukostlimpa med dinkel som förhöjer proteinhalten i brödet. Att brödet dessutom är enkelt att baka är ett ytterligare plus.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olivolja och honung. Tillsätt mjöl och arbeta degen väl i ca 10 minuter.
-
2
Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt sedan jäsa i ca 1 timme
-
3
Olja in två bakformar med olivolja.
-
4
Dela degen i två delar, knåda lite och forma till 2 limpor som läggs i formarna.
-
5
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
-
6
Pensla limporna med vatten och gör ett snitt på längden. Grädda i 200 °C i ca 30 minuter. Man kan spraya in lite kallt vatten i ugnen när man satt in bröden för att få lite bättre skorpa på bröden.
-
7
Låt bröden svalna på ett brödgaller.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, ljummet
- 40 g (2 tsk) honung
- 90 g (1 dl) olivolja
- 40 g (2 msk) flingsalt
- 180 g (ca 3 dl) dinkelmjöl, siktat
- 720 g (ca 12 dl) manitoba cream eller vetemjöl special
Pensling
- olivolja