Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i vattnet och låt stå i ca 5 minuter. Blanda ihop ägg, honung, koriander, kanel, nejlika och salt i en annan degbunke.
-
2
Tillsätt jästblandningen i kryddblandningen och rör ihop. Tillsätt smöret och mjölken. Tillsätt mjölet och blanda till en smidig deg. Täck därefter degen med plast och låt jäsa i 1 timme.
-
3
Sätt ugnen på 250 °C och sätt in en form med 0,5 L vatten i botten på ugnen.
-
4
Arbeta ihop degen och forma till två bröd. Sätt bröden på plåt med bakplåtspapper och strö lite mjöl över. Snitta bröden lite lätt, sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 190 °C.
-
5
Grädda bröden baka i ca 45 minuter på 190 °C. Låt formen med vatten stå kvar i ugnen under baktiden.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 100 g (1 dl) vatten, ljummet
- 250 g (2,5 dl) mjölk, ljummen
- 780 g (ca 13 dl) vetemjöl special + lite att strö över bröden
- 50 g (1 st) ägg
- 90 g (0,7 dl) honung
- 50 g (0,5 dl) smör, osaltat
- 9 g (3 tsk) koriander, malen
- 18 g (3 tsk) havssalt
- 1,5 g (0,5 tsk) kanel, malen
- 1,5 g (0,5 tsk) nejlika, malen