• Godaste kavringen
  • Godaste kavringen

    • 3 st limpor
    • 55 min
    • 4 tim

    En riktig god kavring med ett tätt inkråm och en härlig saftighet med smak av kummin. Brödet är godast dagen efter gräddning när alla smaker fått landa. Det blir tre bröd av degen och brödet blir bäst om det gräddas i formar.

    3/5

    7 Röster

    Hoppas det smakade bra!

    Kul att du vill visa vad du tycker,
    klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!

    • Meh

    • Nja

    • Ok

    • Bra

    • Wow!

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Koka upp 3 dl vatten och häll det över det fina rågmjölet, saltet och den malda kumminen. Blanda med en slev till en slät gröt, plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten, eller tills skållningen är sval.

    • 2

      Dag 2

      Lös jästen i vattnet, ca 20 °C. Väg upp alla ingredienser och tillsätt skållningen från dag 1. Blanda alla ingredienser 6 minuter långsamt och 4 minuter snabbare. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Skrapa ut degen på mjölat bord och forma degen rund, lägg tillbaka degen i bunken och täck med plast eller bakduk och låt degen jäsa i 60 minuter. Här kan man ställa in bunken i din avstängda ugn med endast lampan på, då får man en bra temperatur för degen utan drag.

    • 4

      Tag upp degen och dela den i 3 delar och forma dem runda. Smörj formar som du ska placera limporna i. Platta ut degbitarna och vik ihop till limpor och placera dem i de smorda formarna.

    • 5

      Ställ in bröden i din avstängda ugn med endast lampan på i 90-120 minuter. Tag ut bröden i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C.

    • 6

      Sätt in bröden i ugnen och sänk direkt till 180 °C. Grädda i ca 30 minuter eller till brödets innertemperatur nått 98 °C.

    • 7

      Vänd ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler. Brödet är som bäst dagen efter gräddning.

    Tips:

    • Brödet fungerar utmärkt att frysa och ett tips är att skära brödet först innan du fryser in det så tar man bara ut de skivor man ska äta.
    • Om du brukar göra silltårta, laxtårta eller skagentårta så är det här brödet jättegott att mixa med lite smält smör och ha som botten i tårtorna.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

     

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning 

    • 300 g (3 dl) vatten, kokande
    • 120 g (ca 2 dl) rågmjöl, fint
    • 6 g (3 tsk) kummin, mald
    • 12 g (2 tsk) salt

    Dag 2


    Liknande recept