Danskt rågbröd med klippt råg, solrosfrön och linfrön
- 2 bröd
- 30 min
- 4 tim
Ett grovt och gott bröd med lång hållbarhet. Varieras enkelt efter tycke och smak. Du kan till exempel byta ut solrosfrön mot pumpakärnor eller russin.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten.
-
2
Dag 2
Tillsätt vatten, ca 28°C, och övriga ingredienser.
-
3
Blanda i maskin i 30 minuter på låg hastighet. Degen ska vara som en gröt.
-
4
Låt jäsa i bunken i ca 60 minuter under plast eller bakduk.
-
5
Smörj formar och fyll 3/4 med degen.
-
6
Låt jäsa 40-50 minuter under plast eller bakduk.
-
7
Sätt ugnen på 250 °C.
-
8
Sätt in plåten med brödet i ugnen. Sänk temperaturen till 180 °C.
-
9
Grädda i ca 45 minuter eller till brödet har en innertemperatur på 98 °C.
-
10
Vänd ut brödet från formen och låt svalna på galler. Brödet blir bäst att skära och äta dagen efter bakning.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 150 g (ca 3 dl) klippt råg/rågkross
- 100 g (1,5 dl) solrosfrön
- 30 g (2 msk) linfrön
- 12 g (2 tsk) salt
Dag 2 – Bortgörning
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
-
150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
-
250 g (2,5 dl) vatten
-
340 g (ca 6 dl) rågmjöl, grovt
-
150 g (1 dl) sirap, brun
-
150 g (ca 2,5 dl) vetemjöl special