• Croissant
  • Croissant

    • 20
    • 50 min
    • 3 tim 50 min

    Croissant är ett frasigt, laminerat bakverk med fina lager av smör och deg. När du väl har fått till det är det väl värt ansträngningen!

    3/5

    3 Röster

    Hoppas det smakade bra!

    Kul att du vill visa vad du tycker,
    klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!

    • Meh

    • Nja

    • Ok

    • Bra

    • Wow!

    Gör så här:

    • 1

      Lägg alla ingredienser i en degblandare med krok, utom smöret för kavlingen. Knåda snabbt degen till en fast deg med degkroken i ca 8-10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Täck degen med plast och låt degen jäsa i ca 45 minuter.

    • 2

      Rulla ut degen till en rektangel ca 40×25 cm och placera på en plåt i frysen i ca 60 minuter. Vänd degen efter halva tiden så att kylan sprids jämnt i degen.

    • 3

      Blanda det lätt rumstempererade smöret och forma till en platt kvadrat på ca 25×20 cm och placera smöret i kylen för att sätta sig. Placera det sedan mitt i den kalla degen. Vik sidorna på degen över smöret med en liten överlappning. Pressa ihop degen på sidorna så att smöret är slutet i degen. Lägg lite mjöl på köksbänken och kavla ut degen till en kvadrat på ca 100×25 cm och vik degen till fyra lager. Placera på en plåt och låt degen vila i kylen i ca 20-30 minuter. Borsta bort överflödigt mjöl.

    • 4

      Degen kavlas nu en andra gång till ca 100×25 cm och viks från sidan i tre lika lager. Lägg på plåt och låt degen vila i ca 20-30 minuter. Borsta bort överflödigt mjöl.

    • 5

      Kavla ner degen till ca 3 mm. Borsta bort överflödigt mjöl. Skär degen i 12 lika trianglar och rulla trianglarna i horn och lägg med fogen nedåt på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck och jäs till dubbel storlek. Förvärm ugnen till 175 °C under tiden.

      Det är viktigt att inte ytan torkar på degen. Ett tips kan vara att lägga över en ren kökshandduk eller 2-3 plastpåsar på vardera sidan av bakplåten. På så sätt håller du degen fuktig och degen kommer inte att fastna i plasten. 

    • 6

      Pensla croissanterna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills de har en fin gyllene färg.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 60 g (0,7 dl) strösocker
    • 100 g smör, rumstempererat
    • 240 g (2,4 dl) vatten, kallt 
    • 125 g smör, lätt rumstempererat – till kavling 

    Pensling

    • ägg, uppvispat 

    Liknande recept