Croissant
- 20
- 50 min
- 3 tim 50 min
Croissant är ett frasigt, laminerat bakverk med fina lager av smör och deg. När du väl har fått till det är det väl värt ansträngningen!
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lägg alla ingredienser i en degblandare med krok, utom smöret för kavlingen. Knåda snabbt degen till en fast deg med degkroken i ca 8-10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Täck degen med plast och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
-
2
Rulla ut degen till en rektangel ca 40×25 cm och placera på en plåt i frysen i ca 60 minuter. Vänd degen efter halva tiden så att kylan sprids jämnt i degen.
-
3
Blanda det lätt rumstempererade smöret och forma till en platt kvadrat på ca 25×20 cm och placera smöret i kylen för att sätta sig. Placera det sedan mitt i den kalla degen. Vik sidorna på degen över smöret med en liten överlappning. Pressa ihop degen på sidorna så att smöret är slutet i degen. Lägg lite mjöl på köksbänken och kavla ut degen till en kvadrat på ca 100×25 cm och vik degen till fyra lager. Placera på en plåt och låt degen vila i kylen i ca 20-30 minuter. Borsta bort överflödigt mjöl.
-
4
Degen kavlas nu en andra gång till ca 100×25 cm och viks från sidan i tre lika lager. Lägg på plåt och låt degen vila i ca 20-30 minuter. Borsta bort överflödigt mjöl.
-
5
Kavla ner degen till ca 3 mm. Borsta bort överflödigt mjöl. Skär degen i 12 lika trianglar och rulla trianglarna i horn och lägg med fogen nedåt på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck och jäs till dubbel storlek. Förvärm ugnen till 175 °C under tiden.
Det är viktigt att inte ytan torkar på degen. Ett tips kan vara att lägga över en ren kökshandduk eller 2-3 plastpåsar på vardera sidan av bakplåten. På så sätt håller du degen fuktig och degen kommer inte att fastna i plasten.
-
6
Pensla croissanterna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills de har en fin gyllene färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 12 g (2 tsk) salt
- 60 g (0,7 dl) strösocker
- 100 g smör, rumstempererat
- 240 g (2,4 dl) vatten, kallt
- 125 g smör, lätt rumstempererat – till kavling
Pensling
- ägg, uppvispat