Chokladskorpor med apelsin
- 50 st
- 30 min
- 1 tim 30 min
Enkelt, mumsigt, lyxigt och perfekt när du får oväntat besök! Eller som en trevlig gåva att ge bort i en vacker burk. Variera receptet med andra goda smaker som t ex nötter, vallmofrön, tranbär eller russin. Du väljer själv – hitta ditt eget favoritrecept!
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till ca 25 °C och lös upp jästen.
-
2
Arbeta samman alla ingredienserna utom chokladknappar i en degskål, med krok, till en blank och elastisk deg, ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Tillsätt chokladknapparna de sista minuterna.
-
3
Låt jäsa minst 30 minuter.
-
4
Dela upp degen i 6 längder och rulla ut dem. Täck med en duk och låt jäsa i ca 30 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 230 °C. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på litet rörsocker. Baka dem i ca 12 minuter. Låt svalna något. Skär längderna i lagom stora bitar. Sänk ugnen till ca 150 °C och baka dem gyllenbruna, ca 15 minuter. Öppna luckan och torka skorporna på eftervärme.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250g (2,5 dl) mjölk
- 500g (ca 8,3 dl) vetemjöl
- 24 g (4 msk) kakao
- 140 g (1 dl) sirap, vit
- 2 g (0,3 tsk) salt
- 100 g smör, rumstempererat
- 3 g (1 tsk) kardemumma, mald
- 1 st apelsin, riv skalet och pressa ur saften
- 150g (1 påse) Odense chokladknappar, mörka
Pensling
- ägg, uppvispat med en nypa salt
Garnering
- rörsocker