Chokladsemlor
- 20 st
- 45 min
- 2 tim 45 min
En klassisk semla gÃ¥r alltid hem, men det gÃ¥r ocksÃ¥ utmärkt att variera med olika smak och tillbehör. Som den här drömmen med choklad och apelsin!Â
Gör så här:
-
1
Värm mjölken ljummen.
-
2
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i mjölken.  Tillsätt resten av ingredienserna.
-
3
Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 10 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.
-
4
Fyllning: Riv mandelmassan. Hacka chokladen. Värm apelsinjuice och apelsinskal tills det sjuder. Rör ner riven mandelmassa och hackad choklad. Rör till en slät smet. Lägg ev över i en spritspåse. Låt stå i kyl i 1 timme.
-
5
Sätt ugnen på 200 °C. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills de känns lätta och luftiga.
-
6
Skär av ett lock på varje bulle. Tryck en grop. Spritsa eller klicka i fyllningen.
-
7
Vispa grädden och klicka den på semlorna. Lägg på locken och pudra med florsocker och kakao.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250 g (2,5 dl) mjölk
- 28 g (4,5 msk) kakao
- 140 g (1 dl) sirap, vit
- 2 g (1/4 tsk) salt
- 100 g smör, rumstempereratÂ
- 3 g (1 tsk) kardemumma, maldÂ
- 500 g (ca 8,5 dl) vetemjöl
Fyllning
Förbered med fördel fyllningen dagen innan och låt stå i kylen över natten.
- 100 g (1 1/4 dl) Odense mörk choklad, hackad eller Odense chokladknappar mörk
- 250 g Odense mandelmassa, rivenÂ
- 100 g (1 dl) apelsinjuice
- 1 apelsin, finrivet skal
- 600 g (6 dl) vispgrädde
Garnering
- florsocker
- kakao