Bullar med karamellkräm
- 30-40st
- 50 min
- 2 tim 30 min
Gillar du solbullar kommer du älska dessa mumsiga bullar som är bullar fyllda med karamellkräm, penslad med smör och doppad i socker. Fyllningen är nästan som en vaniljkräm fast med en rundare smak av karamell. Karamellkrämen görs med fördel dagen innan.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Bryn smöret och låt det svalna.
-
2
Vispa upp farinsocker, äggulor och maizena mjöl luftigt.
-
3
Koka upp mjölken och den kondenserade mjölken och häll det över den uppvispade äggblandningen, under omrörning.
-
4
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och ställ den på värmning, rör hela tiden tills krämen tjocknar. Sila krämen ner i en ren skål och tillsätt det brynta smöret, rör till en slät kräm. Lägg på gladpack och ställ krämen i kallt vatten för att kyla ner den snabbt.
-
5
Förvara krämen i kylskåp, när den har svalnat.
-
6
Dag 2
Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och ca 10 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
7
Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund, lägg tillbaks den i bunken och täck med plast eller bakduk. Låt vila i 30 minuter i rumstemperatur.
-
8
Ta upp degen och forma runda bullar som du lägger på bakplåtspapper. Låt dina bullar jäsa i din avstängda ugn med endast lampan påslagen i 60-90 minuter eller under handduk i rumstemperatur 90-120 minuter.
-
9
Ta ut bullarna i rumstemperatur och spritsa i fyllning ovanifrån rätt ner i bullarna, om du har en spritspåse blir det lättare att få ner krämen i bullarna. Sätt ugnen på 225 °C.
-
10
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.
-
11
Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 300 g (3 dl) vatten, kallt
- 200 g (2 dl) mjölk, kall
- 1 080 g (ca 18 dl) vetemjöl special
- 200 g smör, mjukt
- 200 g (2 dl) strösocker
- 9 g (1 ½ tsk) salt
- 10 g (1 msk) kardemumma, grovmalen
- 50 g (1 st) ägg
Fyllning
Karamellkräm
- 400 g (4 dl) mjölk
- 100 g kondenserad mjölk
- 50 g farinsocker
- 5 st äggulor
- 0,75 dl maizena mjöl
- 50 g smör, brynt, avsvalnat