Bröd med vetesurdeg och havrekli
- 2 limpor
- 35 min
- 4 tim 20 min
Gott bröd med vetesurdeg, havrekli och pensling av olivolja, rosmarin och flingsalt.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Rör ut jäst och surdeg i vattnet. Bland i övriga ingredienser utom salt och knåda i maskin ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare någon minut.
-
2
Låt degen jäsa i ca 2 – 3 timmar. Sätt ugnen på 225°C.
-
3
Dela degen i tre delar. Gör två limpor och gör en liten ”focaccia” ca 15×30 cm av den sista degbiten. Mjöla bröden täck med plast och jäs ca 1 timme.
-
4
Tryck hål med fingrarna i ”focaccia” och låt det jäsa 5 minuter till. Pensla med olivolja strö över rosmarin och flingsalt. Gör ett par diagonala snitt på limporna.
-
5
Grädda i ugn ca 20 minuter tills bröden har en innertemperatur på 95-98 °C. Låt svalna på galler
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 45 g (ca 1 dl) havrekli
- 720 g (ca 12 dl) vetemjöl special
- 17 g (1 msk) salt
- 26 g (2 msk) olivolja
Pensling
- olivolja
Garnering
- flingsalt
- rosmarin, färsk och hackad