Lyxig Brioche
- 2
- 30 min
- 7 tim 40 min
Klassiskt franskt bakverk. Helt fantastiskt gott vilken tid som helst på dygnet. Går att variera i det oändliga med sött, salt, syrligt och kryddigt! Rosta briocherna och variera med löjrom, anklever, marmelader och olika ostar!
Det här receptet kommer från Gustav Fagerman en grymt duktig bagare som driver Artisan Bread i Karlstad. Marie har valt att lyxa till det på nyårsafton med snittar på nyrostad brioche, Vänernlöjrom och smetana!
Gör så här:
-
1
Frys gärna mjöl med socker och salt ca 1 timme innan bakning.
-
2
Knäck äggen och rör ner mjölk och jäst. Blanda sakta ner de torra ingredienserna och kör med maskin ca 5 minuter. Öka hastigheten och kör 15 minuter till. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Banka under tiden smöret elastiskt med hjälp av en kavel. Smöret ska vara kallt och mjukt.
-
4
När degen släpper skålens kanter tillsätts smöret i 3 omgångar, kör på snabbt tills allt smör gått in i degen. Lägg degen i en bunke med lock och låt jäsa i 2 timmar, tryck ut luften i degen och sätt in i kylen några timmar, t.ex. över natten.
-
5
Dela degen i 24 bitar, rulla till småbullar och sätt jämte varandra i en sockerkaksform så det bildas ett kullerstensmönster. Alternativt forma till avlånga limpor. Jäs upp i ca 45 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 230 °C. Pensla med ägg.
-
7
Bullar: Grädda på 230 °C i ca 8-10 minuter.
Limpor: Grädda på 220 °C i ca 28-30 minuter.
Grädda till gyllene och innertemperatur på 98 °C.
-
8
Vid servering, skär skivor och rosta. Garnera med dina egna favoriter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (ca 1/2 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl
- 90 g (ca 1 dl) strösocker
- 18 g (ca 1 msk) salt
- 450 g (ca 10 st) ägg, kylskåpskalla
- 350 g (ca 3,5 dl) mjölk
- 450 g smör, osaltat kylskåpskallt
Pensling
ägg, uppvispat
Garnering
Vänernlöjrom, smetana, rödlök och dill