Blåbärssemlor
- 20 st
- 45 min
- 2 tim
Blåbärssemlor som passar även till hösten och säsongen för de ljuva små söta blå bären. En spännande semla som ger en extra smakupplevelse!
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till 25 °C och lös jästen. Blanda med de övriga ingredienserna till semlan.
-
2
Blanda till en elastisk deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
-
3
Dela degen i 20 bitar och rulla dem runda. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
-
4
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på. Grädda i 200 °C ca 10-12 minuter och låt svalna.
-
5
Blanda vatten och mandelmassa till ”spritsbar” konsistens.
-
6
Dela de avsvalnade bullarna och spritsa fyllningen i dem.
-
7
Vispa grädden lätt, vänd ner den vita smälta chokladen, spritsa eller klicka ovanpå fyllningen.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250 g (ca 2,5 dl) mjölk
- 140 g (ca 1 dl) sirap, vit
- 2 g (ca 1/3 tsk) salt
- 100 g blåbär, färska eller tinade
- 100 g smör, rumstempererat
- 4 g (ca 1 tsk) kardemumma, malen
- 550 g (ca 9 dl) vetemjöl
Fyllning
- 300 g Odense mandelmassa eller Odense mandelmassa lyx
- vatten till spritsning
- 600 g (ca 6 dl) vispgrädde
- 200 g Odense vit choklad eller Odense chokladknappar vit, smält ca 40°C.
Topping
- pärlsocker till dekoration
Pensling
- ägg, uppvispat